MSTeamsSWE

Alla Skype-funktioner finns nu i Teams! Eller?

Microsoft har stolt annonserat att nu minsann finns alla Skype-funktioner i Teams. Detta enligt den officiella roadmappen (heter det så på svenska?) och som vi sedan förra hösten har kunnat följa och bocka av när nya funktioner levererats allt eftersom. För den intresserade kan man hitta roadmappen här. Att lägga till Skype-funktioner till Teams är bara ett av flera utvecklingsspår som Microsoft jobbar med parallellt för att utveckla Teams och detta påverkar egentligen inte de andra spåren. Möjligen att många utvecklare nu istället kan fokusera på nya coola funktioner i Teams när de inte behöver lägga allt krut på att återutveckla “gamla” funktioner.

Skype-funktioner som nu finns i Teams

Av de senaste Skype-funktionerna som släppts i Teams kan nämnas federerade kontakter och möjlighet att lägga till dem i kontaktlistan.

Andra viktiga funktioner som vi uppmärksammat under våren och sommaren är:

Chatt mellan Skype och Teams: https://www.msteamsswe.se/nyheter-i-microsoft-teams-april-18/

Skype-kontakter in i Teams och gemensam presence mellan Skype och Teams: https://www.msteamsswe.se/skype-kontakter-och-gemensam-presence-i-teams/

Gästaccess: https://www.msteamsswe.se/gastaccess-pa-riktigt-i-teams/

Spela in Teams-möten: https://www.msteamsswe.se/spela-in-moten-i-microsoft-teams/

Bjud in externa mötesdeltagare via federering: https://www.msteamsswe.se/hogtryck-i-microsofts-teams-fabrik/

Telefoni i Teams: https://www.msteamsswe.se/telefoni-nu-i-microsoft-teams/

Koppla samtal genom att avisera först och lägga till sekreterare: https://www.msteamsswe.se/nyheter-i-microsoft-teams-maj-2018/

Samtalsfunktioner för telefonkö och knappval: https://www.msteamsswe.se/kohantering-och-knappval-i-microsoft-teams/

Så, med allt detta på plats, är allt frid och fröjd?

Njae, det skulle jag inte säga. De stora och viktigaste funktionerna är på plats, absolut. Men det saknas fortfarande i mitt tycke ett antal saker för att upplevelsen i Teams ska bli lika bra som i Skype. Där med inte sagt att upplevelsen måste bli identiskt, Teams är så mycket mer än vad Skype någonsin har varit (eller kommer att vara). Det saker som saknas är; en vettig hantering av kontakter kopplat till Outlook, man ska kunna välja om man vill ringa en kontakt via Teams, telefonnummer eller mobilnummer (om man har telefonikopplingen), att namnet på den som ringer dig automatiskt söks upp bland kontakterna, kunna klicka på en telefonlänk på en hemsida och på så sätt ringa med Teams, dela skärm i en 2-personerschatt (det går i ett möte), kommunicera med “konsument-Skype” och vissa saknar till och med att kunna göra en ”poll” i ett möte. Sen som sagt så har Teams så mycket mer, men för att frälsa oss Lync/Skype-fanatiker så måste det till lite mer.

Är Microsoft nöjda nu då?

Det tror jag knappast. Just nu är det ovanligt lugnt på nyhetssidan från Teams-gänget hos Microsoft. Men det har inget att göra med att man är nöjd eller dragit ned på takten, utan snarare på den stundande jätte-konferensen Ignite som går av stapeln sista veckan i september i Orlando, Florida. Min gissning är att marknadsavdelningen samlar på sig alla nyheter och presenterar dessa då istället, under stort pompa och ståt.

Undertecknad kommer vara på plats och rapportera, så ni som inte har möjlighet att åka dit, sitt lugnt i båten och håll utkik här på bloggen för rapporter och nyheter om Teams.

På återhörande.

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

kommentarer

  • Hej, tack för ett bra inlägg/artikel. Vet man om t.ex. emojis snart ska börja fungera mellan Teams och Skype for Business med externa kontakter? Vi/jag håller med dig, det krävs lite mer för att vi inbitna Skype-användare ska bli helt övertygad även om jag är på väg… 😉
    Vi använder idag Teams över hela organisationen och har mycket externa kontakter men emojis, inklipp bilder m.m. fungerar inte om det är en extern kontakt, verkar bara vara ren text som stöds. Detta fungerade fint när vi använde Skype.
    Än en gång tack för bra artiklar!

    • Hej Robert! Tack för att du läser och kommenterar. Jag håller med dig, även om emojis och bilder kan tyckas lite barnsligt så är de faktiskt ganska viktiga för många av oss, vi har liksom utvecklat vårt skrivspråk med hjälp av dessa. Glädjande är att det är på gång till Teams och externa kontakter. En titt på den officiella roadmappen för Teams avslöjar att Microsoft planerar att rulla ut denna förändring redan nu under augusti. Det är bara två veckor kvar så det blir lite tajt kanske, men väldigt snart kommer det i alla fall. //Mårten

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.