MSTeamsSWE

Då stängs Skype for Business Online ned

Nu har Microsoft officiellt gått ut med datumet när Skype for Business Online stängs ned för gott, alltså Skype i Office 365. 31 juli 2021 är datumet som gäller, vilket ligger två år bort så ingen anledning till panik.

Orsaken är så klart framgångarna med Microsoft Teams som nu funnits ute i två år och vars succé är ett faktum. Som Microsoft snabbast växande produkt genom tiderna med 13 miljoner aktiva användare dagligen är Teams redo att ersätta, och överträffa, Skype for Business Online.

Det här ger kunder gott om tid att planera och genomföra en kontrollerad Skypexit.

Men varför vänta?

Redan idag är Teams så mycket mer än vad Skype for Business Online är, om än kanske lite annorlunda. Jag tror att många som håller kvar vid Skype for Business Online inte gör det för att de tycker Teams är dåligt utan mer ser svårigheterna i att göra övergången smidig, få en fungerande struktur och få med sig hela organisationen. Det är absolut anledningar till att ta det försiktigt. Men vänta inte i onödan, ta hjälp istället.

Vad göra nu?

Ingenting kommer ändras i Skype for Business Online fram till nedstängningen, däremot händer det mycket i Teams, typ hela tiden vilket man missar om man hänger kvar vid Skype. Så vänta inte i onödan eller på grund av okunskap, börja planera NU (om det inte redan är påbörjat), och det finns hjälp att få på vägen.

Hjälp på vägen mot Skypexit

Microsoft tillhandahåller en hel arsenal med verktyg för att underlätta övergången till Teams, kolla här bara: https://aka.ms/SkypeToTeams Utöver det finns det såklart annan hjälp att få också. På CloudWay hjälper vi redan många företag och organisationer igång med Teams, så behöver du hjälp eller stöd tveka inte att höra av dig till undertecknad.

Tips!

Den 26 augusti håller jag och min kollega Ståle ett gratis halvdagsseminarium om Teams där vi bland annat går igenom hur man lyckas med sin Teams-utrullning. Klicka på bilden nedan för mer info och anmälan. Begränsat antal platser.

Inga nya kunder får Skype Online

Microsoft annonserar ett annat datum också, 1 september 2019, från och med då kommer inga nya Office 365-kunder få Skype Online. Då är det Teams som gäller för hela slanten vilket kan vara bra att tänka på.

Funktioner värda att vänta på

Det finns ett par saker som fortfarande återstår för Microsoft att fixa i Teams vilka finns i Skype for Business Online idag. För den nordiska marknaden gäller det dels möjligheten för tredjepartstillverkare av telefonist- och kontakt-centerapplikationer att göra ”riktiga” integrationer i Teams. Detta är något som det jobbas på och jag både tror och hoppas att vi relativt snart får se bevis på detta. Det samma gäller också för kontrollerade inspelningsfunktioner för de företag och organisationer som kräver det för sin regelefterlevnad.

Det andra är kommunikationen mellan Teams och ”vanliga” Skype eller konsument-Skype som jag föredrar att kalla det. Nu aviserar Microsoft att det under första kvartalet 2020 ska kunna gå att chatta och prata mellan Teams och konsument-Skype, det ser vi mycket framemot.

Bortsett från dessa så finns det få anledningar att vänta.

Skype for Business Server (on-prem)

Server-versionen av Skype for Business som även kallas on-prem påverkas inte av denna nedstängning, utan detta gäller bara Online-versionen i Office 365.

Så, frågan är nu inte om eller när Skype for Business Online stängs ned, utan om du är redo.?

Här kan man läsa den officiella bloggposten från Microsoft: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-Teams-Blog/Skype-for-Business-Online-to-Be-Retired-in-2021/ba-p/777833

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.