MSTeamsSWE

Förtroende är bra, kontroll är… också bra

Vet du vad som händer i Microsoft Teams, vad användarna egentligen gör där? Eller i övriga Office 365 för den delen?  

Eller du som Teams- eller Office 365-användare, vet du vad din administratör vet om dig?  

Loggar och åter loggar

Office 365 har gedigna loggnings- och spårningsfunktioner för att kunna upprätthålla olika krav på granskning och efterlevnad (audit och compliance på engelska, det låter bättre på engelska jag vet). Kanske ingen policy som just du och din organisation är tvingade av, men det hindrar ju inte att man utnyttjar möjligheterna som erbjuds.  

Att samla in data från en massa olika loggfiler, databaser, accesslistor och liknande är inte det svåra, det svåra är att sammanställa och analysera all data. Här har Microsoft otroliga möjligheter i Office 365 att låta dig som administratör se och förstå vad som händer. Det finns massor av funktioner för detta i Office 365 men jag tänkte i detta inlägg begränsa det till den granskningssökfunktion (Audit log search) som finns i Office 365-portalen. Lätt, överskådligt, sökbart och tillgängligt för alla administratörer i Office 365.   

Det gäller dock inte det som skrivs, för det sparas i en dold mapp i användarens mailbox och i Sharepoint och i dagsläget går det inte att samla detta centralt eller göra det sökbart. Det finns företag och organisationer som ser detta som en nackdel då de behöver kunna arkivera vad som skrivs, men jag skulle inte bli förvånad om denna funktion dyker upp ganska snart i någon form. 

Sök i audit-loggen

I Office 365-portalen under Admin centers gå till Security & Compliance.  

Är audit-loggningen inte aktiverad!? (oops, då har du som administratör missat något. Jag lovar att inte skvallra men skynda dig att aktivera den på direkten ? ). Klicka på Start recording now och vänta ett dygn så att den hinner samla på sig lite data. 

Sen går du till Search & investigation och klickar på Audit log search. Här finns en mängd olika aktiviteter att söka på, tidsintervall och om det är någon särskild användare, fil, katalog eller URL som du specifikt vill söka efter.  

Klicka på Activites och scrolla ner i listan till Microsoft Teams activities-sektionen. Här ser du vilka aktiviteter som du har att välja på inom just Teams. Vill du välja flera aktiviteter? Klicka på flera aktiviteter! ? 

Välj inom vilket tidsintervall, ev. specifik användare eller fil, katalog eller URL. Klicka sedan på Search. 

Resultatet kan sedan sorteras genom att klicka på rubrikerna och filtreras genom att klicka på knappen Filter result uppe till höger. Klicka på en händelse för att se mer information om just den händelsen.  

 Här är ett sökresultat där det är filtrerat på användaren marten.hellebro och sorterat på datum:

Och som sagt, detta gäller inte bara Teams utan gäller hela Office 365 och kan vara väldigt användbart vid felsökning och spårningar av olika slag. Sök runt lite och bekanta dig med verktyget, det är väldigt kraftfullt och jag vågar lova att du hittar en del “intressanta” saker. ?

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.