MSTeamsSWE

Ignite dag 4, devices för hela Teams-slanten

Under första dagen på Ignite presenterades ett nytt certifieringsprogram för devices till Teams, https://office.com/teamsdevices Alltså headsets, telefoner, konferensutrustning mm. Idag tog jag ett extra varv bland utställarna i expohallen för att se vad vi kan förvänta oss framöver. Och det ser lovande ut, för den som har lite tålamod.

Headsets

Använder man inte ett Skype-certifierat headset idag till Skype for Business så gör man sig själv, och oftast dem man pratar med, en björntjänst. Ett certifierat headset har oftast ett par funktionsknappar för att tex. kunna svara, mutea och lite sånt. Dessa headsets går att använda till Teams också, men det finns än så länge ingen garanti för att alla knappar funkar som de ska.

Ett tips jag fick idag var att om du använder Teams, kör inte Skype och Teams samtidigt på samma dator, logga ut från Skype så funkar knapparna till headsetet mycket bättre.

Snart kommer certifierade Teams-headsets, och jag gissar att många modeller kommer att få förnyad certifiering, kanske med en firmware update eller liknande. Men det finns också helt nya Teams-headsets på ingång, tex Jabras earbuds 65T (där T:et står för, ja du gissade rätt – T som i Teams). Och Plantronics visade upp sin nya hybrid mellan bordstelefon/headset/mobilhållare/laddningsställ – Elara 60. Klart intressanta nyheter.

Telefoner

Idag finns det telefoner som är certifierade för Skype online och de fungerar även mot Teams, de ser ut och fungerar likadant som med Skype. En stor skillnad mellan Skype och Teams är att Skype kommunicerar med protokollet SIP medan Teams använder REST. För att Skype-telefoner ska kunna användas av Teams-användare har Microsoft satt upp gateways i Azure som översätter protokollen. Det fungerar bra förutom att det inte går att från ett tvåpartsamtal där minst en Skype-telefon ingår växla upp till ett 3-partssamtal som då i själva verket är en konferens.

Det vi väntar på är de nya Teams-telefonerna (native Teams som de kallas) och som har en egen Teams-klient i sig som snurrar på Android. Leverantörerna jag pratat med idag säger alla samma sak: ”Vi är redo, våra telefoner är klara, de är jättesnygga och vi väntar nu bara på att Microsoft ska säga kör!”. Under hösten var en uppskattning som flera leverantörer hade. Men hallå, det är ju höst snart ju! ?

Undantaget är Polycom som inte har en native Teams-telefon redo än, prel. Q2 nästa år. Det som Polycom dock har är en konferensbrygga för Teams. Mer om den nedan.

Appropå telefoner, ni har väl inte missat att Lync Phone Edition, om ni har sådana kvar, tex. Polycom CX600 kommer att sluta fungera mot Skype Online den 31:a oktober. Då ändrar Microsoft i Office 365 och kräver att enbart enheter som stödjer TLS 1.2 får ansluta. Och det gör inte denna gamla trotjänare. För on-prem kommer de fortsätta fungera så länge stödet för äldre TLS-versioner är kvar där.

Konferensutrustning

Här finns det tre olika kategorier kan man säga, från enklaste konferenspucken tex. Jabra 710 som fått en Teams-version med en speciell Teams-knapp som man kan trycka på för att den ska göra lite olika smarta saker i Teams. Till mer traditionella ”konferenstelefoner” som inte är några telefoner utan fullfjädrade Teams-klienter, så som Polycom med sin Trio, Yealink med sin CP960 och Crestron med sin M100. De har nativ Teams-klient och hoppas komma ut till försäljning under hösten. Den tredje kategorin är konferensrumssystem, också känt som Skype (snart Teams) Room System, med leverantörer som Lenovo, HP, Crestron, Polycom, Logitech och det senaste tillskottet Yealink. Gemensamt för alla är att man har en “kontrollpanel” som är en Windows 10-dator med en speciell Teams-klient som vars enda uppgift är att se till att möten startar och körs snabbt och smidigt. Till den kopplar man skärm/projektor, högtalare och mikrofoner lite som det passar.

Konferensbrygga

På måndag 1/10 släpper Polycom officiellt sin nya konferensbrygga utvecklad för Teams. Någon vecka senare kommer både Bluejeans och vår norska stolthet på videomarknaden Pexip att släppa liknande tjänster. Med dessa tjänster kan man på ett väldigt enkelt och för användarna välbekant sätt ha videomöten oavsett vilken enhet eller konferensrumssystem man använder. Tex. Cisco, Skype, Lifesize, webbläsare, Hangouts och alltså Teams. Mycket coolt och detta hoppas jag få anledning att återkomma till framöver.

Sett i expohallen idag:

Jabra 65T:

Plantronics Elara 60:

Audiocodes C450HD:

Yealink T58A:

Crestron M100 & P110:

Jabra Speak 710 Teams:

Polycom Trio 8800:

Yealink CP960:

Yeaklink Teams Room System:

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.