MSTeamsSWE

Ignite dag ett – allt om Teams

Efter en lite trevande start på Microsoft-konferensen Ignite i Orlando, Florida med keynote av Microsofts VD Satya Nadella som ni kan läsa om här, tog det fart under eftermiddagen. En inledande dansshow likt melodifestivalens pausnummer fick illustrera samarbete i alla dansares individuella egenskaper, talanger och kunskaper som tillsammans bidrar till helheten. Sedan duggade nyheterna tätt med både efterlängtade och helt nya funktioner som kommer snart eller som redan är här. Såklart är det inte bara Teams som är verktyget för samarbete, i sviten Microsoft 365 ingår fler applikationer för samarbete, så som SharePoint, Outlook, Yammer osv.

Den snabbast växande applikationen i Microsofts historia!

Den roligaste nyheten för alla oss som jobbar med att införa och öka användandet av Teams är att Microsoft nu kungjorde att Teams är den snabbast växande applikationen i Microsofts historia. Wow, riktigt roligt!

Nyheter som presenterades och många gånger demonstrerades:

Utökad integration mellan SharePoint och Teams, man kan få uppdateringar gjorda i SharePoint in i en kanal i Teams. Bättre hantering och fler funktioner av filer (filerna ligger fortfarande i SharePoint men nås via Teams) med egna vyer och offline synkronisering. Det kommer även bli möjligt att lägga in SharePoint-grejer som flikar i Teams och integrera en hel site. Man kommer också komma åt Yammer via en flik, allt för att samarbetet ska flyta så smidigt som möjligt och man ska slippa hoppa runt i olika program.

Teams mobilapp får ett bilkörningsläge som stänger av allt som stör bilkörningen. Med policys kan man styra om filer får sparas på en mobil enhet eller i andra molntjänster. Outlooks mobilapp får nya funktioner för att bifoga de senaste filerna och ansluta till ett Teams-möte.

Nu ska man kunna dela skärm i en tvåpersoners-chatt, vilket utlöste en spontan applåd. ?

Favoritnotifikationer, man ska kunna välja från vem och vad man vill få notifikationer. Och man ska även kunna skicka en akut-notifiering som mottagaren inte kan missa.

Bakgrundsblurr släpps nu till alla, likaså inspelning av Teams-möten vilket har varit som preview ett tag nu.

Teams-möten med andra videosystem och tjänster kommer nu, Polycom är först ut sedan kommer Pexip och Bluejeans inom några veckor.

Ett certifieringsprogram för Teams-certifiering presenterades, här kommer man hitta certifierade Teams-devices: www.office.com/teamsdevices Och Yealink presenterades som ny i Teams Room System-familjen.

Firstline workers, tex. de som jobbar i en butik, på en restaurang osv. Någon har räknat ut att det finns ca. 2,5 miljarder sådana användare i världen. Teams kan man nu anpassa så att det passar denna typ av användare, tex. genom att i Teams-appen direkt på den nya hem-skärmen se och ändra sitt schema, ”stämpla” in och ut osv. Det går också att bygga anpassade flöden som gör kund-specifika uppgifter vilket underlättar för dessa icke-skrivbordsbundna användare.

Inom sjukvården finns det också nya specialanpassade funktioner för att tex. ha rondmöten direkt i Teams, akut-notifieringar, skicka och samarbeta säkert kring bilder på tex. ett sår eller utslag och möjlighet att kontrollera att ingen känslig information skriv eller lagras i Teams. Förstås väldigt viktigt att leva upp till regelefterlevnaden när Teams används inom vården. Teams kan anpassas till en mängd olika s.k. firstline workers-kategorier.

Alla kommer få tillgång till samtals-hanteraren i Teams, inte bara de som har telefoni-licensen, kommer förstås inte gå att ringa PSTN-samtal utan bara Teams-samtal då.

På administrationssidan kommer det i Office 365-portalen bla. finnas möjlighet att sätta policys för uppgradering från Skype, skapa och ändra bland teamen utan att man är team-ägare, nya admin-roller för att bättre kunna delegera Teams-administrationen, sätta policys för att spara eller radera saker i teams kanaler och chatt samt skydda så ingen känslig information sparas i en mobiltelefon eller i andra molnlagringstjänster.

Få ut mer teams-relaterad information via API:et Microsoft Graph.

Surface Hub 2 visades offentligt för första gången, kommer börja levereras under andra kvartalet nästa år och har såklart en mängd fördelar när man jobbar med Teams.

Samarbeta mer i tex. ett Word-dokument genom att göra s.k. @mentions direkt i dokumentet. På så sätt kan man meddela en person att just här i dokumentet har jag en fråga eller att något behöver kompletteras. Man kan även påminna sig själv med @to-do.

En helt klart intensiv eftermiddag

Som ni säkert förstår var det en intensiv eftermiddag här i Orlando idag, och mer nyheter och intressanta djupdykningar lär det bli under de följande dagarna.

Avslutningsvis vill jag dela en musikvideo som användes under en del av demonstrationerna, låten Team med Noah Cyrus:

https://www.youtube.com/watch?v=VBFjA_AX2LY

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.