MSTeamsSWE

Ignite dag fem, sammanfattning sista dagen

Sista dagen började med en djupdykning i hur telefoni till Teams fungerar, Direct Routing. Inga nyheter för egen del då vi på Cellip har djupdykt i detta sedan tidigt i våras som en del av Microsofts TAP-program (Technology Adaption Program), en sorts beta-testning. Sessionen gick igenom hur en kund sätter upp egna telefonigateways s.k. SBC:er och kopplar dessa till Teams-telefonitjänsterna i Azure. Men scenarierna när man faktiskt vill ha egna SBC:er är få, bättre då att ta hjälp av en teleoperatör som Cellip som fixar hela biffen med telefonnummer, SBC:er, extratjänster och expertkompetens. Så behöver man som kund inte bry sig så mycket om tekniken.

Dagen fortsatte med mera djupdykning, då i felsökning och monitorering av trafik och telefoni i synnerhet kopplat till Microsoft Teams och Skype. Är det med flit de lägger flera tunga 400-level deep-dive-sessioner sista dagen? Inte omöjligt, de vill kanske se om vi hard core-fans håller ut hela veckan. Och det gör man ju gärna. ?

Sammanfattning

AI och kvantdatorer har nog varit de mest hypade ämnena på Ignite, med sin enorma potential inom så otroligt många områden. Teams däremot har varit betydligt mer konkret, här och nu. Som Teams-fan har man haft en omöjlig uppgift att följa allt som sagt och demats kring denna Microsofts genom tiderna snabbast växande applikationen, för det har varit för mycket helt enkelt. Inte alls som tidigare år när man med lätthet har kunnat hänga med på alla sessioner som då handlat om Skype eller Lync. En massa Teams-nyheter har presenterats men kanske inga direkta jättesensationer, men det märks att otroligt mycket fokus ligger på denna produkt. Och det ska bli superspännande att fortsätta hänga med på den rekord-resa som stavas Teams.

Efter fem dagar, långa dagar, här i det enorma Orange County Convension Center i Orlando, Florida kan man ställa sig frågan, är det värt det? Att flyga hundratals mil, kämpa sig igenom tidsskillnaden, betala tusentals dollar för inträde och boende, gå extremt mycket (har man inte varit här är det svårt att förstå hur stort det är), trängas med en massa ”IT-folk” och sitta och frysa för att AC’n är på max (eller är den på ’min’ kanske för att det ska bli så kallt som möjligt?!) i 5 dagar?

Man skulle säkert ha kunnat se fler sessioner bekvämt hemifrån, streamade live istället för att gå runt här och försöka hitta och dessutom hinna förflytta sig fysiskt över så stora avstånd som det är här. Men Ignite är så mycket mer än bara sessioner och kunskaper. Det är det sociala, nätverkandet, att träffa nya och förnya kontakten med likasinnade ”kollegor i branschen”, både sådana man känner igen och följer i div. Teams/Skype-filerbubblor men också andra personer. Och inte minst personerna på Microsoft som faktiskt ligger bakom produkterna och tjänsterna. Att träffa dessa personer i verkliga livet (jag undviken termen IRL för jag är inte av den generationen) och bara säga: “hej, tack för en bra session” eller: ”kommer du ihåg mig det var jag som mailade om den där konstiga grejen förut”, eller ställa frågor eller komma med synpunkter. Så svaret på frågan om det är värt det: absolut!

Volontärarbete

Jag lyckades hitta en liten lucka i det annars fullspäckade schemat. Och passade då på att göra lite volontärarbete i form av att packa hygienpaket till dem som drabbades av orkanen Florence som nyligen svepte in över USA’s östkust och vars hem blev så förstörda att de fortfarande inte har kunnat återvända hem. Organiserat av https://cleantheworld.org/, en stor eloge till dem.

Tack för den här veckan Ignite och Orlando, hoppas vi ses nästa år, då i början på november.

Over and out.

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.