MSTeamsSWE

Installera Microsoft 365 learning pathways

Microsoft 365 learning pathways, tidigare känd som Custom Learning for Office 365 är en utbildningsportal där du kan samla allt utbildningsmaterial på ett och samma ställe. Och det riktigt fina är att Microsoft tillhandahåller utbildningsmaterial för ett helt gäng Office 365-produkter. Och dessutom uppdaterar dem regelbundet.

Den här artikeln går igenom hur man sätter upp den. Hur den sen används och hur man modifierar den, det kan du läsa om här: https://www.msteamsswe.se/utbildningsportal-inte-bara-for-teams/

Förutsättningar

Office 365 med SharePoint Online, Global Admin-konto och en “App catalog site” i SharePoint.

För att sätta upp portalen behövs det lite skills, och behörigheter

Så här gör du: Du behöver ett Office 365-konto som är Global Admin. Sen behöver du en app-katalog-site i SharePoint dit portalen automatiskt ska installeras genom en provisionering från Microsoft. Finns det inte redan en app-katalog-site måste den skapas. Det gör man med hjälp av den gamla SharePoint-adminportalen. SharePoint admin centerClassic featuresApps.

Klicka på Classic features i SharePoint-portalen, sedan på Apps och Open.

Klicka på App Catalog och sedan Create a new app catalog.

Fyll i Title: App catalog och Site: apps och ditt admin-konto:

När app-katalogen är på plats hittar man den under Site Collections (SharePoint admin center – Classic features – Classic site collections page) med en liten “NEW”-flagga.

Om det redan finns en app-katalog

Finns det redan en app-katalog är det bra att kolla att den användare som du tänkte installera portalen med har rättigheter där. Du hittar den under Classic Site Collections page och sedan Owners för app-katalogen.

För att kolla vilka som har behörighet till app-katalogen.

Mer information om att sätta upp app-katalogen kan man läsa här: https://docs.microsoft.com/en-us/sharepoint/dev/spfx/set-up-your-developer-tenant#create-app-catalog-site

Starta installationen

Gå till https://lookbook.microsoft.com/details/3df8bd55-b872-4c9d-88e3-6b2f05344239 och klicka på Add to your tenant.

Logga in med ett Global Admin-konto och godkänn behörigheterna.

Här fick jag lite problem som förmodligen berodde på att det var flera Office 365-konton i samma webbläsare från olika tenants, trots In-private/Inkognito-läge. Väntade till dagen efter och då kom jag vidare genom att använda en helt annan browser. Osäker på om tiden hade någon betydelse.

Men efter att inloggningen är klar klickar man på Provision och lutar sig tillbaka.

När provisioneringen väl är startad så väntar man.

Vänta, vänta och vänta…

Efter 15 minuter hade jag väntat klart, för då fick jag mail om att det var färdigt.

Nu är portalen uppe

Surfa till https://your-office-365-name/sites/O365CL och logga in med admin-kontot.

URL:en till portalen är: https://your-office-365-name/sites/O365CL

Här kan du läsa mer om hur man modifierar portalen, man kan ändra utseende, lägga till och ta bort funktioner, produkter, lägga till eget material osv. Allt utan att behöva koda något: https://www.msteamsswe.se/utbildningsportal-inte-bara-for-teams/

Lägg till användare

För att användarna ska komma åt portalen behöver de läggas till. Det finns tre olika nivåer på behörigheterna, Read – bara konsumera innehållet. Edit – lägga till och ta bort innehåll. Full control – Göra allt som Edit kan plus lägga till användare och ändra behörigheter.

Klicka på Share site uppe till höger:

Sök upp personen eller gruppen som ska få tillgång till portalen och välj behörighet och om hen ska få ett mail eller inte, klicka på Share:

Klart!

Nu har du en utbildningsportal där du kan samla hela förtagets och organisationens utbildningsmaterial på ett och samma ställe, och där Office 365-produkterna uppdateras regelbundet. Yay!

Hur provisioneringen fungerar

Microsoft 365-materialet uppdateras på support.microsoft.com som synkas till GitHub som sedan automatiskt uppdaterar SharePoint-siten hos kunden, smidigt va?!

Som sagt, för modifiering av portalen kolla in här: https://www.msteamsswe.se/utbildningsportal-inte-bara-for-teams/

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.