MSTeamsSWE

Nyheter i Microsoft Teams April 2018

Aprils uppdateringar till Microsoft Teams lovar gott. Nya och efterlängtade funktioner för att få Skype for Business (SfB) och Teams att lira bättre ihop. Ny och förbättrad adminportal för både Skype for Business och Microsoft Teams. Retension policies, alltså policyinställningar för vad och hur länge saker i Teams ska sparas. Äntligen en riktig hantering av gästaccess. Förenkling av klientinstallation då Teams-klienten nu finns som MSI-filer, mm för att bara nämna några av nyheterna. 

Skype for Business Online och Teams lirar bättre ihop 

Även om vi inte sett dessa funktioner live ännu så lär de dyka upp väldigt snart.  

  • Är du en Skype for Business Online-användare så kommer du få dina kontakter automatiskt importerade till Teams under Chatt-delen. Eftersom federeringen inte är igång i Teams ännu så är det bara kontakterna inom företaget/organisationen som flyttas över.
  • Presence kommer nu att synkas mellan Teams och SfB Online, alltså är du på möte eller i samtal så kommer det synas i både Teams och SfB.
  • SfB-användare och Teams-användare kan nu chatta med varandra, detta gäller både SfB Online men också SfB on-prem (via hybrid-uppsättning är min gissning).
  • Out of Office-meddelanden kommer nu synas i både SfB och Teams.

Ny adminportal för Teams och Skype for Business 

Denna är inte lanserad i Sverige än men jag lovar att återkomma med en recension så fort som möjligt. Men den utlovar förbättrade administrations- och kvalitétsverktyg för både Teams och SfB. 

Retention policies – policyinställningar för vad som ska sparas och hur länge 

För att kunna leva upp till eventuella krav på granskning och efterlevnad (audit och compliance på engelska), finns det nu nya möjligheter att sätta policys för vad, när och för vem som meddelanden och chattar ska sparas (eller tas bort). Man kan sätta policyerna på organisationsnivå, på en enskild person eller ett Team, helt upp till dig och din organisation hur ni vill ha det.  

Gästaccess på riktigt 

Äntligen ett bra sätt att hantera gäster i Teams. Principen bygger på att man bjuder in en gäst via mailadress och sedan får den personen registrera sig, sätta ett lösenord och sedan är hen med på nästan exakt samma villkor som en “vanlig” Teams-användare. Läs mer här där jag i detalj går igenom den nya gästaccessen. 

Förenklad klientinstallation med MSI-filer

För att installera Teams-klienten har det fram tills nu bara varit möjligt att manuellt ladda ner installationen och köra igång den på just den datorn. Nu när Microsoft tillhandahåller s.k MSI-filer blir det möjligt att installera Teams central ifrån IT-avdelningen. Detta underlättar avsevärt för de lite större organisationerna och har man redan tex. SCCM (System Center Configuration Manager) eller något annat system för programvarudistribution är detta en välkommen nyhet. Läs mer här där jag skriver något mer detaljerat om detta.  

Lite annat också

Sen är det lite annat gott och blandat i apriluppdateringen. Tex. att man nu kan skapa upp till 200 kanaler i ett och samma team, hantera flera konton i mobilappen, förbättrad avisering för missade samtal och röstmeddelanden och stöd för nya språk – rumänska, indonesiska och vietnamesiska.  

Inte illa va?! ?

Den officiella informationen för dessa uppdateringar hittar du här: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-Teams-Blog/What-s-new-in-Microsoft-Teams-April-update/ba-p/179801 

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.