MSTeamsSWE

PowerShell i Office 365, Teams och Skype for Business

PowerShell är ett kraftfullt verktyg för konfiguration och administration av användare och tjänster, både on-prem och online. Och är en självklarhet för alla seriösa administratörer. On-prem är det inga konstigheter, lite knepigare blir det när man ska köra mot Office 365. Här är en guide för hur man kommer igång med PowerShell i Microsoft Teams och Skype for Business Online.

För att komma igång är det två steg som ska gås igenom, först behöver man Windows PowerShell version 3 eller senare installerat på datorn. Sedan behöver man en tilläggsmodul i PowerShell för Skype for Business Online, den innehåller alla kommandon man behöver för både Skype Online och Microsoft Teams.  

 

Kontrollera installerad PowerShell-version 

Windows PowerShell 3.0 kommer förinstallerad i Windows 8 och senare, och i Windows Server 2012 och senare. Så har du tex. Windows 10 så kan du hoppa över detta steg och gå direkt till avsnittet: ”Tillåt att script körs”.  

I Windows 7 kan du behöva uppgradera till Windows PowerShell 3.0 genom att följa instruktionerna på denna sida: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34595 

Kontrollera vilken version du har genom att starta PowerShell genom att söka på ”PowerShell”, eller hitta programmet i Start-menyn. Högerklicka på Windows PowerShell och välj Kör som Administratör. Tillåt att programmet får startas. 

 

 

För att kontrollera vilken version av Windows PowerShell som är installerad, skriv: 

Get-Host | Select-Object Version 

Resultatet ska vara Version 3.x eller högre. Om inte, följ länken ovan för att installera en senare version.  

Exempel från Windows 10:
 

 

Tillåt att script körs 

För att tillåta att skript får köras behöver man sätta en sk. Execution Policy. Kör PowerShell som Administratör och skriv: 

Set-ExecutionPolicy RemoteSigned -Force 


 

 Om PowerShell inte körs som Administratör, får man detta felmeddelande:  

Starta PowerShell som Administratör och kör Set-ExecutionPolicy-kommandot igen. 

 

Ladda ner och installera Skype for Business Online PowerShell-modulen 

Ladda ner Skype for Business Online-modulen via denna länk: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39366 

 

 Välj Kör och följ instruktionerna. 

 

 Godkänn villkoren och klicka på Install. 

 

Fail?

Om installationen klagar på att det saknas något som heter Microsoft Visual C++ så behöver man ladda ner och installera den senaste versionen av den.

Det gör man via denna sida: https://support.microsoft.com/en-us/help/2977003/the-latest-supported-visual-c-downloads och väljer om det ska vara 32 eller 64 bitars. Vilket det ska vara framgår av meddelandet ovan (x64 i detta fall), och då blir det “x64: vc_redist.x64.exe”.

Ladda ner och installera, starta därefter om datorn.

Efter att installationen och eventuellt omstarten är klar, starta ett nytt Windows PowerShell-fönster (behöver inte vara som Administratör) och skriv: 

Import-Module SkypeOnlineConnector 

 

 

Koppla upp en PowerShell-session mot Office 365 

Nu när Windows PowerShell är version 3 eller senare och Skype for Business Online-modulen är installerad är det dags att koppla upp en session mot Office 365. 

I PowerShell skriv: 

$cred=Get-Credential 

Logga in med ett användarkonto som har administratörsrättigheter i Office 365.
 

Skriv sedan: 

$session=New-CsOnlineSession $cred 

Import-PSSession $session 

Exempel:
 

Du har nu en PowerShell-session igång mot Office 365 och kan köra alla kommandon som behövs för att konfigurera allt som har med Teams och Skype for Business Online att göra. ?

Sessionen mot Office 365 har en inaktivitetstimer och när den har uppnåtts måste man koppla upp en ny session i ett nytt PowerShell-fönster, det går då alltså inte att fortsätta i samma fönster. ?

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.