MSTeamsSWE

Skype for Business Server 2019 i Public Preview

Även om allt mer går mot molnet finns det fortfarande organisationer och företag som behöver ha sin kommunikationslösning lokalt, alltså on-prem. För dessa jobbar Microsoft på en ny version av Skype for Business Server kallad version 2019, även Exchange och SharePoint håller på att få nya 2019-version av sina serverar. Dessa finns nu att ladda ner för att testköra i en så kallad public preview. De slutgiltiga versionerna förväntas släppas innan årsskiftet.

Förutom de sedvanliga förbättringarna av prestanda och säkerhet i Skype for Business Server 2019 listar jag här några av nyheterna:

Cloud Voicemail – den nya voicemailen som finns i Office 365 och som bland annat används av Teams kan nu användas i Skype for Business Server 2019. Det är extra viktigt eftersom Exchange Server 2019 kommer sakna Exchange UM. Exchange UM som ni som hängt med ett tag vet används för voicemail-funktionaliteten i Skype och Lync Server on-prem. Det här blir aktuellt om ni planerar en uppgradering till Exchange Server 2019, då måste även Skype for Business uppgraderas till 2019. Det är dock inga problem att köra Skype for Business Server 2019 mot Exchange Server 2013 eller 2016 och då fortsätta använda Exchange UM för voicemail.

Auto Attendant som finns i Office 365 kommer också gå att använda i Skype for Business Server 2019, detta eftersom även denna funktionalitet historiskt varit en del av Exchange UM och som inte kommer vara en del Exchange 2019.

Call Quality Dashboard – Office 365 är riktigt bra på monitorering, statistik och rapporter, så därför kommer Skype for Business Server 2019 att kunna skicka all sin data till befintliga Call Quality Dashboard i Office 365. Med det så kan man skrota den lokala hanteringen av monitoring-data i form av Monitoring reports. Denna funktionalitet ska komma senare i år.

Ny klient – Hela Office-paketet ska få sig en ansiktslyftning, så även Skype for Business-klienten till både PC och Mac.

Microsoft Teams – Enklare migrering från Skype on-prem till Teams, exakt hur detta ska göras avslöjas inte. Men det är onekligen en viktig sak som vi garanterat kommer få anledning att återkomma till.

Uppgradering

Uppgradering till Skype for Business Server 2019 är endast möjlig genom en så kallad side-by-side upgrade. Vilket innebär att man installerar en ny komplett SfB 2019-miljö vid sidan om befintlig installation och sedan växlar man över till den nya och flyttar användarna efter behag. Inte som tidigare när man kan uppgradera befintliga servrar. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen, det som är bra nu är att man inte behöver välja. ?

Windows Server 2016 är det enda operativsystemet som stöds, inte Windows Server 2019. Vad gäller SQL Server så är SQL Mirroring inte längre supportad, utan nu gäller AlwaysOn i SQL Server 2016/2017 Enterprise.

Bland funktioner som försvinner finns XMPP (ett 3:eparts protokoll för IM och presence) och Persistent Chat, ersätts ju av den eminenta tjänsten Teams i Office 365.

Testa själv

Vill man läsa mer och engagera sig i tekniska diskussioner så rekommenderar jag detta forum: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Skype-for-Business-Server-2019/bd-p/SkypeforBusinessServer2019

Ladda gärna ner preview’n och testa själv: http://download.microsoft.com/download/2/0/9/209372AB-F64F-4F04-8BDA-FBAB1C685BA3/W17_2044.76_Eval.iso

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.