MSTeamsSWE

Skype-kontakter och gemensam presence i Teams 

Nu har äntligen dessa nya funktioner hittat till vår Office 365-tenant, funktioner som utlovades redan i april men som uppenbarligen tagit längre tid att implementera än planerat. Det förutsätter att du har Skype for Business Online och funkar alltså inte om du har en egen Skype eller Lync-server onprem. Har du Skype Online men ser inte detta i din egen Teams-klient, ha lite mer tålamod – utrullningen är igång.  

Skype-kontakter i Teams 

I chatt-fliken har man nu förutom Senaste också Kontakter, som alltså är dina Skype for Business-kontakter som Teams automatiskt importerat. Värt att tänka på är att det bara gäller kontakter inom företaget eller organisationen, och alltså inte externa kontakter över federering. Federering är en funktion som vi fortfarande väntar på. Men nu blir det alltså enklare att hålla koll på sina chatt-konversationen då man kan välja om man ska hålla till i Kontakt-listan, precis som i Skype. Eller i den “gamla vanliga” Senaste-listan som man vant sig vid i Teams. Om eller hur kontaktlistan i Teams fortsätter att uppdateras om man gör någon ändring i Skype är fortfarande lite oklart. Men du kan lägga till kontakter i Teams, och även skapa nya grupper och möblera om så som du vill.

Gemensam presence mellan Skype och Teams 

Äntligen får jag lov att säga. Är du upptagen i Skype så blir du nu också upptagen i Teams. Det samma gäller såklart även tvärtom. Upptagen i ett möte i Outlook kalendern, i ett samtal eller inte vid datorn synkas nu automatiskt mellan Skype och Teams.  

Det är säkert fler än jag som noterat att Teams presence varit lite svajig senaste tiden, släpat efter och ibland inte varit möjlig att ändra manuellt. Kanske beror det på det arbete som gjorts och vi får hoppas det blir ordning på det nu.

Just nu noterar i alla fall jag en fördröjning på ca. 5 min på presence-ändringar som görs från Skype innan de slår igenom i Teams. Men ändringar som görs i Teams slår igenom i Skype på direkten. 

 

Vi skrev om detta redan i april, så det är kul att se att detta nu införs innan det är dags att gå på semester. Här kan ni läsa om det vi skrev då.

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.