MSTeamsSWE

Skypexit del 2: Lär känna de olika lägena

I den första delen gick vi igenom planeringen inför övergången från Skype till Teams, en Skypexit alltså. I denna del 2 kommer vi titta på de olika lägena, eller mode:sen, som finns. Dessa lägen kontrollerar övergången genom att styra vilka funktioner i Teams som ska aktiveras och när.

Skypexit del 1: Planera för en lyckad Skypexit

Skypexit del 2: Lär känna de olika lägena (den här)

Skypexit del 3: Interop mellan Skype och Teams

Skypexit del 4: En hård eller mjuk Skypexit

Skypexit del 5: Tack för allt Skype och Lync, Forgiven not forgotten

Vägen från Skype till Teams kan anpassas lite efter eget tycke och smak. Det finns möjlighet att, eller rättare sagt, snart finns det möjlighet att gradvis introducera funktioner i Teams, funktioner som alltså redan finns i Skype. Detta för att underlätta för användarna genom att inte introducera överlappande kommunikationstjänster hur som helst. För det kan lätt uppstå förvirring när det helt plötsligt finns två (eller kanske ännu fler) program för att chatta och ha möten i.

Start och slutläge

Det vanligaste är att man startar sin Teams-resa i det så kallade Islands mode (öar på svenska), där Skype och Teams är som två separata öar med vatten emellan, precis som bilden här ovan så vackert illustrerar. De lever sina egna prunkande liv med alla funktioner aktiverade och bryr sig inte nämnvärt om vad den andra gör.

Slutläget, eller målet är Teams Only mode, där Skype är inaktiverat och allt körs i Teams.

I skrivande stund är det enbart dessa två, Islands mode och Teams Only mode som finns att välja på. Vilket gör att man inte har så mycket manöverutrymme just nu, mera ”av eller på” så att säga. Men innan året är slut ska man få tillgång till några fler lägen för att bättre kunna kontrollera vägen från Skype till Teams.

Överlappande kommunikationstjänster

Både Skype och Teams har funktioner för chatt, möten och telefoni vilket kan vara förvirrande. När ska man använda vilket program och vad är skillnaden? Har man inte detta glasklart och kommunicerat innan utrullningen så kan man styra hur och när man introducera dessa funktioner i Teams. Med läget Skype for Business With Teams Collaboration aktiveras enbart samarbetet i Teams, med samarbete menas här modulen med team och kanaler. Med läget Skype for Business With Teams Collaboration And Meetings aktiverar man förutom samarbete och Teams-möten .

Motsvarande modulära avstängning av funktioner i Skype finns tyvärr inte, utan detta gäller bara i Teams.

Chatt

I Skype for Business With Teams Collaboration och Skype for Business With Teams Collaboration And Meetings aktiveras inte chatten i Teams utan det är fortsatt Skype som gäller för chatt. Chatt får man enbart i Islands och Teams Only mode. Men så fort man börjat använda chatt i Teams så märker man hur fantastiskt det är att meddelandena finns kvar, även efter avslutat chatt, och i mobilappen! Så man längtar inte tillbaka till Skype.

Möten

En Skype-klient kommer aldrig kunna ansluta till ett Teams-möte eller tvärt om. Så om du blir inbjuden till ett Skype-möte så måste du ansluta antingen med Skype-klienten eller via Skype-webben. Men då är det så fiffigt att även om du är i Teams Only mode så kan du fortfarande använda Skype-klienten för att ansluta till Skype-möten.

Så här ser Skype-klienten ut i Teams Only mode:

Klickar man på Starta Skype för företag så ser man att man har tillgång till sin Skype-historik och sina Skype-möten, that’s it.

Använder man inte Teams men blir inbjuden till ett Teams-möte ansluter man enkelt via Teams-webben, vilket funkar riktigt bra och smidigt.

Telefoni

Har man telefoni i Skype Online som använder antingen Cloud Connector Edition (förkortas CCE) eller SIP-trunk till en on-prem Skype uppsatt i en hybrid med Office 365 (kallas OPCH) så kommer alla inkommande samtal oavsett vilket läge man är i att gå till Skype-klienten. Detta eftersom dessa tjänster är telefonitjänster till Skype, enbart. Är man i Teams Only mode så har man ingen Skype-klient att svara i och samtalen kommer då istället att gå direkt till voicemail, så då behöver man en telefonitjänst för Teams istället.

Telefoni i Teams sker via Direct Routing som tekniken kallas, då kommer alla inkommande samtal att gå till Teams-klienten, oavsett vilket läge man är i. Så teoretiskt kan man ha telefoni i både Skype och Teams samtidigt, men då med olika telefonitjänster. Utgående samtal rings ut via respektive klient med tillhörande telefonitjänst.

Skype for Business only mode

Det finns också ett Skype for Business only mode som just nu är samma lika som Islands mode, alltså alla funktioner påslagna i både Skype och Teams. Men när detta läge väl aktiveras kommer de som har denna att helt sonika avaktiveras för Teams och bara köra Skype. Vill man absolut inte använda Teams är det bra. Vill man fortsätta använda Teams i någon utsträckning är det bra att redan nu sätta dessa till Islands mode, för det är i realiteten vad den inställningen innebär just nu. Och samtidigt undviker man överraskningen att helt plötsligt bli utan Teams när detta läge väl aktiveras.

Tabell:

Mode Beskrivning Chatt Möten Telefoni Aktiv
Skype for Business only Enbart Skype, Teams avaktiverat Skype Skype Skype Ej aktiv idag, har samma funktion som Islands mode, Q4 2018
Skype for Business With Teams Collaboration Enbart samarbete (team och kanaler) aktiverat i Teams Skype Skype Skype Nej, Q4 2018
Skype for Business With Teams Collaboration And Meetings Enbart samarbete (team och kanaler) och möten aktiverat i Teams Skype Skype & Teams Skype Nej, Q4 2018
Islands Skype och Teams körs parallellt med alla funktioner aktiverade Skype & Teams Skype & Teams Skype & Teams Ja
Teams Only Enbart Teams, Skype avaktiverat Teams Teams Teams Ja
Legacy se mer info nedan

Office 365-portalen eller PowerShell

Att sätta användare i de olika lägena kan man göra antingen per användare, grupper av användare eller för hela organisationen på ett bräde. Och det är PowerShell som rekommenderas.

I portalen kan man göra några få inställningar som ni ser här. Det kommer förmodligen att utökas när fler lägen blir tillgängliga, men man ser tex. att Teams Only mode saknas helt. Man kan göra dessa inställningar gemensamt för hela organisationen eller individuellt per användare.

Med PowerShell har man betydligt fler valmöjligheter, och de olika lägena styrs via en policy som heter TeamsUpgradePolicy.

Get-CsTeamsUpgradePolicy

Här kan man se (om man tittar noga) att man har betydligt fler valmöjligheter än i portalen, men samtidigt saknas tex. SfBWithTeamsColladAndMeetings. Detta kommer att ändras snart när alla lägen blir tillgängliga. Vissa lägen har en variant med NotifySfbUsers=True, med det läget får man en notifiering i sin Skype-klient att man snart ska gå över till Teams, en förvarning kan man kanske kalla det.

För att sätta en användare till Teams Only mode:

Grant-CsTeamsUpgradePolicy -PolicyName UpgradeToTeams -Identity marten.hellebro@cellip.se

Här ser man att PowerShell är så omtänksamt att den inte bara informerar om att användaren inte längre kommer ha tillgång till Skype utan också tipsar om en bra länk där man kan läsa mer.

Schemalagda automatiskt uppdateringar

Microsoft har redan börjat ”hjälpa” vissa mindre organisationer genom att schemalägga en automatisk uppgradering till Teams Only mode. Det är ju snällt av dem men kanske inte alltid önskvärt. Det som är bra är att det snabbar på Skypexit-processen men att det också går att skjuta upp om man inte känner sig redo.

 

Sammanfattning

En hel del alltså att hålla koll på för att få till en smidig övergång. Med de många valen kommer också möjligheten att själv bestämma hur och när övergången ska ske, så inget ont som inte har något gott med sig. Och jag kan meddela att gräset är grönare efter en Skypexit.

Bra länk för att lära sig mer: https://aka.ms/SkypeToTeams 

 

Överkurs, Legacy mode

Ni som eventuellt hört tals om TeamsInteropPolicy, så var det en tillfällig policy som användes i början för att styra samarbetet mellan Skype och Teams. Den är nu avvecklad men finns kvar lite här och där. Och den har faktiskt fortfarande kvar ett användningsområde och det är om man har TeamsUpgradePolicy satt till Legacy, då tar den hänsyn till TeamsInteropPolicy. Det kan man ha för att man tidigare manuellt gjort denna inställning (medan den fortfarande gick att välja) och då har man kvar den. Vill man prompt ha denna inställning, osäker på i vilket scenario det skulle kunna vara aktuellt dock, men då måste man i PowerShell använda -Force, tex:

Grant-CsTeamsUpgradePolicy -PolicyName UpgradeToTeams -Identity marten.hellebro@cellip.se -Force

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Skype for Business- och Microsoft Teams-fan. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Skype for Business och Microsoft Teams på Cellip som sedan många år legat längst fram när det gäller telefoni i Lync, Skype for Business och Teams.

Skriv en kommentar

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.