MSTeamsSWE

Släpp Teams loss – det är vår! 

Är det klokt att släppa Teams helt fritt på företaget? Kanske. Det beror helt på vilken typ av företag vi pratar om. Precis som Lena Nyman och Tage Danielsson 1975 proklamerade “Släpp fångarne loss – det är vår” i filmen med samma namn tycker jag att det kan vara hög tid att såhär i vårtider släppa Teams loss på företagen.  

Huruvida det då var klokt att släppa fångarne loss för att alla i grunden vill gott, låter jag vara osagt men att släppa Teams loss det är en helt annan sak, och Teams vill också i grunden allt gott. ?

Det gör ont när knoppar brister

Ronja Rövardotters vårskrik, fågelkvitter, snösmältning, kossor som släpps ut på grönbete, gator som sopas, värmen och ljuset som återvänder, cyklar och motorcyklar kommer fram, vinterkläder som byts mot lättare plagg osv. Våren är förknippad med många känslor, oftast varma och fulla av förväntan. Lite så är det med Microsoft Teams också, varm och full av förväntan.  

Men hur många är vi inte som lämnat vinterjackan hemma för att ganska snabbt upptäcka att det inte var så varmt och skönt ute som man trodde, eller snarare hoppats.

Inte alla funktioner, och vissa som är samma 

Teams har inte alla funktioner än, funktioner som man är van vid i Skype for Business, så är det. Men att inte släppa loss Teams på grund av att “alla” funktioner inte finns, blir lite som att gå med vinterjackan på ända till sommarsemestern börjar och SMHI garanterar strålande sommarväder.  

Och att inte släppa loss Teams för att man redan har några liknande funktioner i Skype for Business blir lite som att vägra byta till vårjackan och behålla vinterjackan på. Liksom: “Vadå – en jacka är ju en jacka och jag behöver inte ha två på mig samtidigt”. Nä, men när det är vår så vill man ju ha sin vårjacka, eller hur?! Eller åtminstone kunna vända vinterkappan efter vinden, vårvinden. Och vinden blåser i Teams-riktningen. ?

Släpp in vårvindar friska 

Vad ska man då göra om man är intresserad av Teams och beredd att ge det en chans? Enkelt, släpp Teams loss – det är vår!  

Man behöver dock inte släppa loss allt till alla samtidigt, man kan, men man måste inte. Värt att tänka på är:

  • Integrationsmässigt med Skype for Business så är det inga problem att släppa loss Teams. Väldigt snart, i alla fall om man kör Skype for Business Online kommer presence och kontakter mellan Skype och Teams synkas vilket kommer bli ett rejält lyft. Har man Skype eller Lync on-prem kommer Skype och Teams att fungera sida vid sida utan någon integration, precis så som det är idag och som många vant sig vid.  
  • Säkerhetsmässigt är det heller inga problem att släppa loss Teams. För säkerheten i Teams är lika bra, faktiskt bättre än vad som finns i Skype for Business. Och med möjligheterna till loggning och spårbarhet mm. som finns i Teams överträffar den Skype alla dagar i veckan. 
  • Förvirringsmässigt bör man tänka till. Har man Skype for Business idag kan man välja att inte dra igång alla funktioner i Teams. Detta för att det finns överlappande funktioner som riskerar att förvirra användarna. Till exempel kan man i Teams välja bort privat chatt (IM) och/eller Teams-möten för det är dessa två funktioner som tenderar att skapa mest förvirring då de finns i båda tjänsterna.  
  • Utbildningsmässigt finns det en hel del att göra. Utbildning ska inte underskattas och inte heller kan man förvänta sig att användarna på egen hand lär sig. Här finns bra information från Microsoft och man kan plocka ut gobitarna och använda internthttp://www.successwithteams.com/  
  • Anstormningsmässigt kan jag av egen erfarenhet rekommendera att man bör vara lite restriktiv när det kommer till vilka som får skapa nya team. Det kan lätt bli en vårflod av inte alltid så genomtänkta team. Och då möjligheten att flytta innehåll mellan olika team saknas är det svårt att vårstäda och konsolidera efteråt. En enklare ansökningsfunktion kan bestå av ett team där man helt enkelt ansöker om vilket team man vill skapa, vilka som ska vara med och varför. Så får någon eller några sansade personer godkänna.
  • Policymässigt går det väldigt bra att styra vem och vilka som ska kunna göra vad, tex. skapa team, kanaler, lägga till medlemmar, bjuda in gäster, ta bort osv. 
  • Planeringsmässigt beror det självklart på vilken typ av företag det gäller. Men att planera -> utvärdera -> pilottesta -> införa -> förvalta är ju det “rätta” sättet att göra det på. Men tänk på vinterjackan som lämnats kvar hemma, man fryser men det går ju över. Och det värsta som kan hända är att man drar på sig en förkylning. Vilket oftast löser sig självt, så våga prova. 

Teams är redo att släppas loss, det borde du också vara.  ?

 

Här bjuder jag på en nostalgitripp i form av “Släpp fångarne loss – det är vår”: https://www.youtube.com/watch?v=2WKoEzxd9zQ

För den som vill läsa mer om spårbarhet i Teams kan läsa den här bloggposten: “Förtroende är bra, kontroll är… också bra”.

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.