MSTeamsSWE

Spela in möten i Microsoft Teams

Nu kan man spela in Teams-möten. Funktionen är i preview vilket betyder i princip att allt är färdigutvecklad från Microsofts sida och det är fritt fram för alla att använda som har rätt licenser. Det förväntade släppdatumet är sista juni.

Helt nytt sätt att spela in möten på

Att starta en inspelning känner vi igen från Skype for Business och Lync, men där slutar alla likheter. I Skype och Lync sparades inspelningen som en .mp4-fil lokalt på den datorn där inspelningen startades, vilket inte alltid var varken smidigt eller praktiskt. Nu sparas inspelningen istället ”i molnet”, närmare bestämt i Microsofts video-tjänst ”Stream”. Det har flera fördelar, tex. att den sparas centralt och blir tillgänglig även för de som inte har tillgång till Teams eller det team där mötet hölls. Från Stream-tjänsten kan man sedan strömma inspelningen, kommentera, få statistik mm. Där läggs även text ut från mötet av vad som sagts och vem som sa det, förutsatt att man pratar engelska tyvärr.Relaterad bild

Inte nog med det så sparas också mötet i kanalen i Teams (om man valt att arrangera mötet i en specifik kanal i Teams). På så sätt är det väldigt lätt att gå tillbaka om man missade mötet, eller vill se/lyssna/läsa något av vad som sades igen.

Licenser och begränsningar

Nackdelen är att man behöver ha licens för Stream, men det positiva är att det ingår i alla E-planer. Utöver E-planer kan Stream köpas till i Business Premium och Business Essentials, då antingen som Plan 1 som bara kan ladda upp och titta på videor eller Plan 2 (vilket är den som ingår i E-planerna) där man också kan få utskrift och söka i det som sägs, ansiktsigenkänning och en tidslinje när vem säger vad.

Varje användare får 0,5 GB utrymme för att spara sina inspelningar, plus att man får en gemensam pott på 500 GB att dela på. Ett inspelat möte på 1 timme tar upp ca. 0,4 GB, vilket är bra att ha som riktmärke.

Spela in ett möte

Man startar inspelningen via de tre prickarna – Starta inspelning och alla i mötet blir informerade om att mötet spelas in, men de som ringer in via telefon ser inte detta och kan därför behöva upplysas om att mötet spelas in.

När mötet är klart stoppar man inspelningen och det dyker då upp i chatt-delen på mötet och i kanalen där mötet hölls. Efter lite processande kan man titta på mötet direkt i Teams-klienten:

Väljer man att öppna i Stream får man ytterligare funktioner så som att läsa och söka i utskriften och även redigera utskriften om AI-oraklet mot förmodan skulle ha uppfattat något fel. Man kan också dela inspelningen mm.

Under huven

Förutsatt att användarna har rätt licenser (antingen E-plan eller Stream Add-on) så kontrolleras rättigheterna för att kunna spela in och få utskrift i policyn CsTeamsMeetingPolicy.

AllowCloudRecording är aktiverat per default i Global-policyn (det är denna policy som alla Teams-användare har om man som administratör inte aktivt har tilldelat dem någon annan policy) medans AllowTranscription (för att få utskrift) inte är aktiverad per default.

För att aktivera utskrift kör man detta i Powershell mot Office 365:

Set-CsTeamsMeetingPolicy -Identity global -AllowTranscription $true

För att ta bort möjligheten att spela in möten, kör detta:

Set-CsTeamsMeetingPolicy -Identity global -AllowCloudRecording $false

 

Annars kan det vara en bra idé att skapa en separat CsTeamsMeetingPolicy med önskvärda inställningar och sedan tilldela policyn till utvalda användare. Tilldelningen görs genom:

Grant-CsTeamsMeetingPolicy -Identity din@användare.se -PolicyName din_nya_policy

 

Mer information om inspelning av Teams-möten: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/cloud-recording 

Mer information om licensiering i Stream: https://docs.microsoft.com/en-us/stream/license-overview 

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.