MSTeamsSWE

Teams firar 3 år

Teams firar 3 år och passar inte bara på att leverera nya funktioner, utan också ett rejält uppsving i användandet.

I somras presenterade Microsoft siffror som visade på 12 miljoner dagliga Teams-användare, vilket var fler än konkurrenten Slack’s 10 miljoner. Senare i höstas visade nya Teams-siffror på 20 miljoner dagliga användare. Nu på 3-årsdagen, som också infaller mitt i corona-pandemin, har användandet ökat till 44 miljoner. Vilken utveckling!

Det har varit lite glest mellan mina inlägg här på MSTeamsSWE, det beror inte på bristande intresse eller att det är ont om nyheter. Snarare tvärtom, det händer väldigt mycket hela tiden, och det är inte alltid man hinner skriva om det. För er som missat det så poddar jag desto mer nu för tiden istället. Sedan i våras spelar jag och min kompis Linus Cansby in avsnitt av Teamspodden. Där pratar vi mycket om nyheter i Teams och ibland fördjupar vi oss i vissa ämnen och bjuder in gäster. Teamspodden finns såklart ”där poddar finns” och på teamspodden.se. Bra ställe att lyssna på de senaste Teamsnyheterna.

Men nu lagom till 3-års dagen tänkte jag skriva lite om det som lanseras nu och snart börjar rullas ut, det är en gedigen lista med nyheter, så som;

 • Flytta ut en chatt eller ett möte i ett separat fönster, detta är en efterlängtad funktion som nu snart äntligen börjar rullas ut.
 • Maxantalet för ett team kommer höjas från 5000 till 10.000 personer, och en gruppchatt kan nu snart innehålla 250 personer (varför man nu skulle vilja det, men bra att möjligheten finns).
 • Flytta konversationer från Teams till Outlook för att kunna skicka i väg dem till någon som inte har Teams:
 • Bose som ny Teams-certifierad leverantör av headsets, ett klart intressant tillskott.
 • Första ”Teams-limpan” för små sk. ”huddle rooms” har släppts från Yealink (VC210). Det är en liten, enkel och inte jättedyr sak för att göra de minsta rummen till Teams-videorum. Poly kommer snart med en egen variant:
 • I höstas lanserades telefoni i Teams till småföretag som inte har Enterprise-licenser, i England och Canada. Den 1:a april kommer det också till USA. Vi i Sverige får dock vackert vänta lite till, tyvärr.
 • Nya Teams-telefoner kommer äntligen från Poly. De var lite sena i starten men nu finns det två modeller ur den nya CCX-familjen ute:
 • Ny kalender och fil-hantering rullas ut i Teamsklienten. Mer funktioner och bättre kontroll direkt i klienten alltså.
 • ”Background blur” till iPhone och iPad kommer snart.
 • Genom nya algoritmer kommer ljudet i möten och samtal bli bättre vid dålig uppkoppling. Framför allt jämfört med Skype for Business är det stor skillnad redan nu, och ännu bättre ska det bli.
 • Koppling till konsument-Skype börjar rullas ut under april. Det här är egentligen den sista ”stora” saken som finns i Skype for Business men inte i Teams. Lite oklart dock hur mycket den egentligen används, men helt klart en bra sak att kunna ”bocka av”.
 • Lägg till favorit-appar och möblera om i din vänstra list i Teams, så att du får den som du vill ha den.

Vad som väntar lite längre fram

 • En ”räcka upp handen”-funktion för Teamsmöten, så att alla kan göra sin röst hörd i ett större möte.
 • Apropå göra sig hörd så kommer det en funktion som ska hjälpa till att ta bort störande bakgrundsljud. Först ut kommer man kunna dra nytta av detta i inspelade möten. Senare kommer det fungera direkt i möten och samtal. Microsoft har släppt en video där de demonstrerar detta med chipsätande, och för oss som älskar chips är ju detta fantastiska nyheter! ? Värt att nämna är dock att det bästa är att börja med ett bra, certifierat headset med aktiv brusreducering. Länk till chipsfilmen: https://youtu.be/57mZhr-Tir4
 • Mer nyheter med ljudtema är att Microsoft samarbetar med ett företag som heter RealWear som gör skyddsutrustning till tex. industrin. Tillsammans har de tagit fram en Teamscertifierad hjälm:
 • För de så kallade Firstline workers:arna (finns egentligen inget bra svensk ord) kommer snart en walkie-talkie-funktion till Teams. Tryck och håll ned ”prat-knappen” och prata så hör alla andra som är inkopplade på samma Teams-kanal vad du säger. En walkie-talkie helt enkelt, men utan begränsningar i räckvidd, dessutom krypterad. Coolt. Samsung planerar att släppa en telefon med dedikerad ”prat-knapp”. Också coolt:
 • Mer nyheter för Firstline workers är uppdateringar i Shifts för att hålla koll på arbetspass och liknande

Mycket på gång alltså, och mycket att se fram emot.

Mer information om många av dessa nyheter går att läsa på Microsofts officiella 3-års bloggpost: https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-teams-blog/what-s-new-in-microsoft-teams-3rd-anniversary-edition/ba-p/1234871

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.