MSTeamsSWE

Teams nya admin-portal är här

Äntligen har Teams nya admin-portal anlänt till våran Office 365-tenant. Enda sedan denna “Microsoft Teams & Skype for Business Admin Center” som den officiellt heter presenterades som en del i aprils Teams-uppdateringar har vi väntat på att den ska rullas ut. Nu när den är här tycker jag att den inte riktigt lever upp till förväntningarna. Då den är ganska begränsad i vad man kan konfigurera i dagsläget. Men den lovar gott, mycket gott för framtiden.

Gemensam portal för både Teams och Skype

Som namnet antyder är det en gemensam administrationsportal för både Teams och Skype for Business. Och då de delar många fundamentala element, inte minst på infrastruktursidan är det ett bra drag att baka ihop dessa tjänster.

En första titt

Gränssnittet känns igen från övriga Office 365-adminverktyg och man kommer först till en Dashboard, med lite övergripande information, en lättåtkomlig användarsök och lite länkar:

På vänster sida kan man navigera till de olika inställningarna som idag finns tillgängliga i portalen:

Users, här får man en lista med alla användare som är aktiverade för Teams och/eller Skype. Man kan snabbt och överskådligt se information om respektive användare och klickar man på någon får man mer detaljerad information, tex. vilka policys användaren har.

Det går också utmärkt att filtrera på flera olika villkor så att man med lätthet hittar de man vill hitta även bland många användare. Här söker jag på alla som har mårten i sitt display name och har ett telefonnummer som börjar på +468, men det går att lägga till ännu fler villkor.

Meetings, här kan man inte göra så mycket ännu, annat än att ändra lite inställningar om man har Audio Conferencing (ringa in till möten). Har man Audio Conferencing kan man göra generella inställningar för hur dialin-användare ska hanteras, tex. om deras namn eller nummer ska läsas upp när de ansluter. Dessa inställningar känner man igen från Skype, men då låg det på användarnivå via en knapp i Outlook. Här är det centralstyrt och mycket mer hanterbart.

Messaging policies, Det är här som det börjar bli intressant. Det som tidigare var generella inställningar som gällde alla kan man nu dela upp det via policys istället. Global är den policy som alla får per automatik, man skulle kunna tro att man får Default-policyn per default, men så är det alltså inte. Global känns igen från Skype-världen så säkert därför den används även här. Här kan man skapa en ny policy, i vårt exempel skapar vi en tråk-policy som ska användas av alla som inte ska kunna lägga in någon personlighet i det som denne skriver i Teams, oavsett vilket team hen är medlem i.

Efter att tråk-policyn är skapad ska den läggas på en användare:

Men det finns såklart andra användningsområden, tex att inte kunna ändra eller ta bort meddelanden, vilket kan vara bra och till och med nödvändigt i vissa funktioner på ett företag. Och detta oavsett vad team-ägaren sätter för inställningar i respektive team.

Org-wide settings, External access är inställningar vi känner igen från Skype och som också kommer gälla Teams när den möjligheten väl kommer dit. Ska man tillåta användarna att kommunicera med externa användare genom sk. federering. Och ska det även gälla konsument-Skype-användare.

Gästaccess är en Teams-specifik funktion som vi skrivit om tidigare här. Ska det tillåtas och med vilka val, det ställer man in här:

Sen kommer lite länkar dels till gamla Skype-portalen Legacy portal men också till Call quality dashboard, inget nytt här.

Men Call analytics portal är ny, det är en tjänst där kan man söka på och analysera en användares samtal och möten, tex. i felsökningssyfte, mycket användbart.

Lovar gott inför framtiden

Framöver kommer fler och fler inställningar och funktioner att dyka upp i portalen, närmast kan vi förvänta oss inställningar för möten, telefoni och att Call quality dashboard flyttar in. På sikt ska alla tidigare funktioner och inställningar som idag finns i respektive Skype och Teams olika admin-verktyg flytta in i den nya portalen. Men innan det är gjort kommer inget av det gamla att tas bort.

Portalen lovar gott inför framtiden, och även om den är ett stort lyft för att administrerar Teams så saknas en hel del, men som sagt, det kommer komma framöver. Vad Microsoft också jobbar på är utökade möjligheterna att man som administratör ska kunna styra och ställa med individuella team utan att man ska behöva vara ägare eller ens medlem. Sånt gillar vi och hoppas få se mer av snart.

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.