MSTeamsSWE

Telefoni i Microsoft Teams, nu i Public Preview

Nu har Microsoft öppnat upp en Public Preview för telefoni i Microsoft Teams. Vilket innebär att vem som helst kan ansöka om att få vara med och beta-testa telefoni i Teams. Direct Routing som tekniken heter för att koppla ihop Teams med det publika telenätet (PSTN) är ett efterlängtat tillägg till Teams som inte är begränsat till olika länder. Planen är sedan att tekniken ska vara färdig att släppas i sin skarpa version senare under sommaren.

Själva tekniken bygger på att man från en SBC (Session Border Controller) från någon av de två supportade leverantörerna Audiocodes och Ribbon (tidigare Sonus) konfigurerar en krypterad SIP-trunk till Microsoft Teams telefoni-infrastruktur i Office 365.

För att kunna börja använda detta behöver man förutom Office 365 där Teams redan är igång och körs, även licenser i form av antingen E5 eller E1/E3 med Phone System-addon för att få telefonifunktionaliteten.

Sen behöver man en av de supportade SBC:erna och slutligen en PSTN-operatör som kan leverera telefoni till en SBC konfigurerad för Direct Routing.

Just det, man behöver också lite koll på hur man konfigurerar en SBC, administrerar Office 365 via powershell, certifikat, brandväggar osv.

Här är två dokument som beskriver dels hur man planerar för Direct Routing och sedan implementerar det –  Plan Direct Routing och Configure Direct Routing.

 

Vi på MSTeamsSWE har jobbat med exakt detta ett bra tag nu tillsammans med Microsoft. Och är det någon som känner att detta verkar intressant men inte riktigt har koll på alla grejer så hör av er via en kommentar här nedan, via twitter @MSTeamsSWE eller mejl hej@msteamsswe.se så hjälper vi gärna till.

 

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.