MSTeamsSWE

Utbildningsportal, inte bara för Teams

Microsoft 365 learning pathways, tidigare känd som Custom Learning for Office 365 är en utbildningsportal där du kan samla allt utbildningsmaterial på ett och samma ställe. Och det riktigt fina är att Microsoft tillhandahåller utbildningsmaterial för ett helt gäng Office 365-produkter. Och dessutom uppdaterar dem regelbundet.

Den här artikeln går igenom vad det är, hur den fungerar och hur man anpassar och lägger till eget material.

Här finns en artikel som går igenom tekniskt hur man installerar portalen: https://www.msteamsswe.se/installera-microsoft-365-learning-pathways/

Utbildningsmaterial är en färskvara

Ett vanligt problem är att företag och organisationer drar igång ett projekt för att ta fram utbildningsmaterial, när det är klart är alla nöjda. Men med molnets frammarsch införs det nya funktioner och uppdateringar i en aldrig tidigare skådad takt vilket innebär en stor utmaning för de flesta företag och organisationer att hålla utbildningsmaterialet up-to-date. Det ser alltså Microsoft till att hjälpa till med nu.

Så här ser Teams-avsnittet ut.

Men hur kan den innehålla allt utbildningsmaterial?

Utbildningsportalen är gjord för att du själv ska kunna anpassa portalen och lägga upp eget material. Microsoft tillhandahåller ramen i form av en SharePoint-site plus allt Office 365-innehåll, medans man som kund kompletterar med sitt egna utbildningsmaterial så som tex. “ny på jobbet”, tidredovisning, semesteransökan osv. Allt ifrån att länka till befintliga utbildningar, till att ladda upp material så som videos, dokument och annat direkt till siten. Sedan kan man komplettera med information, nyheter, event och kommentarer. Och eftersom det är en SharePoint-site i bakgrunden finns det egentligen inga begränsningar för vad man kan göra.

Lätt att modifiera

Att lägga till eget material och anpassa efter egna behov är inte svårt. Allt görs via webben, så inget kodande eller annat SharePoint-mixtrande behövs. Se här:

Alla ställen man kan editera förstasida på.

Så här enkelt kan man tex. lägga till de senaste avsnitten av Teamspodden, som länkar och med en egen bild:

Teamspodden, finns där poddar finns och i utbildningsportalen.

Välj bort det som inte används

De Office 365-produkter man inte använder kan man välja bort, så de inte visas i portalen. Det gör man enkelt via admin-sidan. Klicka på Home och välj Microsoft learning administration.

Välj bort en hel produkt eller enstaka avsnitt genom att klicka på “ögat”, du bestämmer själv vad som ska visas och inte.

Välj bort en hel produkt eller bara vissa avsnitt.

Nu är modifierandet klart och portalen är redo för intern lansering

Kolla vid fint det blir när man modifierar sidan lite.

Nu har du en utbildningsportal där du kan samla hela förtagets och organisationens utbildningsmaterial på ett och samma ställe, och där Office 365-produkterna uppdateras regelbundet. Yay!

Vad väntar runt hörnet?

Det ska komma stöd för fler språk, osäkert dock om något av de nordiska språken är aktuella, vi får vänta och se. Det ryktas också om anpassat innehåll för olika typer av användare, tex de populära “first-line workers” vilka saknar ett bra svenskt namn, men typ butiksbiträden, viss typ av vårdpersonal, lagerarbetare osv.

Här är nästa artikel som handlar om hur man installerar Microsoft 365 learning pathways: https://www.msteamsswe.se/installera-microsoft-365-learning-pathways/

Mårten Hellebro

Mårten Hellebro

Ett hängivet Teams och Skype for Business-fan. Microsoft MVP. Arbetar till vardags som lösningsarkitekt inom Microsoft Teams och Skype for Business på CloudWay som specialiserar sig på migreringar, adoption, säkerhet, regelefterlevnad och allt annat som har med produktivitet och säkerhet i Office 365 att göra.

Skriv en kommentar

Mårten Hellebro, Microsoft MVP Office Apps & Services. Jobbar som Senior Cloud Architect på CloudWay och har många års erfarenhet av Lync, Skype , Teams och Office 365.

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och tipsen direkt till din inbox.

Invalid email address
Vi lovar att inte skicka något spam eller reklam och du kan avsluta prenumerationen när som helst.